.
zoek in alle vragen, artikels en nieuws over borstkanker:
 
.
.
. . .
.
.
Soorten borstkanker

Soorten borstkanker

Auteur: Think-Pink/donderdag 13 december 2012/Categorieën: borstkanker, algemeen

Borstkanker begint meestal in de cellen van de melkgangen (ductale kanker) of in de melkklieren (lobulaire kanker). Daarnaast bestaan er nog een aantal andere zeldzame vormen van borstkanker.

15% tot 20% van de borstkankers behoren tot de categorie van de niet-invasieve kankers, ook wel carcinoma in situ genoemd. Dit zijn kleine gezwellen die (nog) niet buiten de grenzen van de melkgang of de melkklier zijn gegroeid. Verder gevorderde kankers worden invasief of infiltrerend genoemd. Zij hebben zich wel verspreid buiten de grenzen van de melkgang of de melkklier waarin ze zich zijn beginnen ontwikkelen.

Een kwaadaardige tumor van een klier wordt ook een adenocarcinoom genoemd. Zo goed als alle borstkankers zijn adenocarcinomen.
"Adenocarcinoom" wordt dikwijls gebruikt als synoniem voor zowel ductaal carcinoom als voor lobulair carcinoom.

Ductaal carcinoma in situ (DCIS)

Ductaal carcinoma in situ (DCIS) is een kanker in een zeer vroeg stadium die ontstaat in een melkgang. Het is niet-invasief, wat dus betekent dat het nog niet buiten de grenzen van de melkgang waarin het is ontstaan is gegroeid. Het kan zich dus ook niet hebben verspreid naar de lymfknopen in de oksel of naar andere delen van het lichaam.

Er bestaan verschillende types van DCIS. Als ze niet worden verwijderd, zullen sommige zich ontwikkelen tot een invasief carcinoom, andere zullen nooit naar dit stadium evolueren. Ductaal carcinoma in situ is zeer goed te genezen.

Foto: microscopisch beeld van DCIS
Bron foto: http://esynopsis.uchc.edu/MBreast.htm
ESYNOPSIS OF BREAST PATHOLOGY

Lobulair carcinoma in situ (LCIS)

Lobulair carcinoma in situ (LCIS) is een niet-invasief gezwel dat ontstaat in een melkklier en (nog) niet buiten de grenzen ervan groeit. Men gaat ervan uit dat LCIS een waarschuwing is voor een verhoogd kankerrisico. Vrouwen die LCIS hebben (gehad), hebben ongeveer 1% kans per jaar dat ze borstkanker ontwikkelen. Deze borstkanker kan zowel een invasief ductaal als een invasief lobulair carcinoom zijn.

Foto: microscopisch beeld van LCIS
Bron foto: http://esynopsis.uchc.edu/MBreast.htm
ESYNOPSIS OF BREAST PATHOLOGY 

Invasief ductaal carcinoom

In verder gevorderde stadia, groeien borstkankercellen buiten de grenzen van de melkgangen of melkklieren en beginnen het omliggende weefsel binnen te dringen. Vanaf dat ogenblik wordt de kanker "invasief" of "infiltrerend". Het invasief ductaal carcinoom (ook bekend als infiltrerend ductaal carcinoom) is de meest voorkomende vorm van borstkanker. Meer dan de helft van alle borstkankers behoren tot dit type.

Het invasief ductaal carcinoom voelt aan als een harde knobbel (bijna zoals een steen). Het heeft de neiging uit te zaaien naar de lymfknopen in de oksel en heeft de slechtste prognose van alle types ductale carcinomen.

 

Foto: microscopisch beeld van een invasief ductaal carcinoom
Bron foto: http://esynopsis.uchc.edu/MBreast.htm
ESYNOPSIS OF BREAST PATHOLOGY

Medullair carcinoom

Dit type van invasief ductaal carcinoom ziet er op het eerste gezicht mooi begrensd uit, maar verspreidt zich soms naar de lymfknopen.
Gezwellen van dit type kunnen groot worden, maar ze hebben een betere prognose dan het invasief ductaal carcinoom.
Ongeveer 5 tot 7% van alle borstkankers behoren tot dit type.

 

Foto: microscopisch beeld van een medullair carcinoom
Bron foto: http://esynopsis.uchc.edu/MBreast.htm
ESYNOPSIS OF BREAST PATHOLOGY

Mucineus of colloïd carcinoom

Dit type van invasief ductaal carcinoom bestaat uit een gelatineachtig gezwel. Het gezwel groeit traag, maar kan op termijn zeer groot worden. Deze vorm van borstkanker heeft een zeer goede prognose. Ongeveer 3% van de borstkankers behoren tot dit type.

 

Foto: microscopisch beeld van een mucineus carcinoom
Bron foto: http://www.spieao-u-nancy.fr/serveurfac/EAO_WEB/can-sein
CANCER DU SEIN

Tubulair carcinoom

Dit type van kanker produceert zeer veel kleine klieren en buisjes die sterk gelijken op de normale melkklieren en melkgangen. Deze kanker zaait zich zelden uit naar de lymfknopen in de oksel en heeft een zeer goede prognose.

 

Foto: microscopisch beeld van een tubulair carcinoom
Bron foto: http://esynopsis.uchc.edu/MBreast.htm
ESYNOPSIS OF BREAST PATHOLOGY

Invasief lobulair carcinoom

Print

Aantal keer bekeken (10977)/Reacties (0)

.
.
.

Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. 1 op 9 vrouwen krijgt in de loop van haar leven te maken met borstkanker. Vooral hormonale invloeden zijn van belang bij de eventuele ontwikkeling van borstkanker zoals het gebruik van de anticonceptiepil en het al dan niet geven van borstvoeding. Maar ook overgewicht en onvoldoende bewegen zijn belangrijke risicofactoren. Erfelijkheid speelt dan weer bij circa 5% van de vrouwen een rol. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen.

wie is Think-Pink?

Think-Pink is de nationale borstkankercampagne.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Hoe sneller borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing.

Via onze website, folders, persberichten, activiteiten, evenementen en doelgerichte acties gedurende het hele jaar, vraagt Think-Pink meer aandacht voor borstkanker in het algemeen en voor het belang van screeningsmammografie in het bijzonder.

Think-Pink steunen?

» In onze online shop kan u producten en leuke gadgets van onze bedrijvenpartners kopen. Een deel van deze opbrengst gaat steeds naar Think-Pink.

» Al eens aan gedacht om zelf eens een evenement te organiseren of om vrijwilliger te worden? enkele tips »

» U kan vzw Think-Pink en de strijd tegen borstkanker ook steunen door een bijdrage te storten op rekeningnummer 001-5758752-35 of maandelijks een kleine bijdrage leveren door middel van een bestendige opdracht. meer info »

» Schenkingen en legaten zijn uiteraard een grote hulp voor onze organisatie. Als u onze bewustmakingscampagne tegen borstkanker belangrijk vindt, kan u vzw Think-Pink in uw testament opnemen. Alle informatie vindt u op de website van testament »

nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte via onze Think-Pink nieuwsbrief. Schrijf u hieronder in:

.
.
.
. info@borstkanker.net  |  powered by duotix  |   |  Inloggen .
.